Bilder til bruk på Internett

 

Logo og bilder til nettstedet

 

I dag har de fleste et digitalt kamera til disposisjon. Dette gjør det enkelt å ta egne bilder til bruk på dine nettsider. Bildeprogram til justering og tilpassing av bilder finner du faktisk gratis på nettet. Mye kan gjøres i de fleste program, men det kan også være nødvendig med et litt mer avansert program; slik som Photofiltre (som det også finnes gratisversjoner av på nettet).

 

Lover og regler

 

Du kan i utgangspunktet ikke bruke bilder du finner på Internett. Alle bilder og all tekst på Internett er beskyttet av rettigheter. Det er ingen "unnskyldning" ved at du "fant bildet på Google". Google eier ikke bildene som kommer fra et søk - de har så vidt lov til å vise dem som et søkeresultat. Hovedregelen er altså at du ikke kan bruke bilder du finner på nettet. Bryter du denne regelen, blir du oppdaget - og du blir raskt oppdaget dersom du klarer å få et populært nettsted. Å bryte med regler og lover på dette området går ut over ditt omdømme og hvor seriøst ditt nettstedet fremstår.

 

Unntak 1: Å få eller å kjøpe bilder

 

Finner du spesielle bilder på nettet, og du mener at ditt nettsted vil tjene stort på å ha akkurat det eller de bildene, så kan bilder enkelt kjøpes. Det er også mulig å få lov til å bruke bilder gratis. Det eneste som kreves er at du sender en e-post til fotografen og spør pent om å få bruke bildet eller å få frikjøpe det. Får du bruke et bilde gratis, er det vanlig skikk og bruk at man oppgir hvor bildet kommer fra og evt. setter inn en link til fotograf eller til det nettsted bildet er gitt fra. Bilder har en betydelig effekt, og en engangsutgift på det området kan på sikt vise seg å vær en god investering.

 

Unntak 2: Gratisbilder (free photos)

 

Ja, det er mulig å finne nettstedet som tilbyr gratis bilder. Et Google-søk på "free images" eller "free photos" vil gi deg mange gode bildeleverandører som faktisk lar deg laste ned og bruke bilder uten økonomisk vederlag. Her kan du velge og vrake i et enormt utvalg av kvalitetsbilder. De vanligste betingelsene for gratis nedlasting og bruk er:

1. Du får kun tilgang til bildet i lav oppløsning (som er plenty godt nok til ditt bruk)

2. Du må oppgi hvilken bildeleverandør bildet er lastet ned fra, og sette inn en link til denne.

For bildeleverandørene er linken en akseptabel betaling. En link gir økt trafikk, og trafikk er helt avgjørende for alle kommersielt baserte nettsteder. Gratisbilder tjener altså begge parter, og ingen har ekstra utgifter med dette. Se for eksempel gratisbilder hos webinntekt, eller hos fotoakuten.se.

 

Eksempel fra webinntekt: Alle bilder som er brukt på dette nettstedet er hentet fra freedigitalphotos.net.  Hvorfor ikke gjøre det enkelt, når det også er gratis? Nettstedet som har levert bildene har - som "betaling" - fått en link nede på forsiden, og en her. Dermed vil freedigitalphotos.net få mer trafikk, noe som gir økt synlighet og større salg.

 

Google

Neste trinn:  Gratis nettside eller gå til Eget domene

 Til forsiden