Tjen penger på egne bilder

Mye av det du "skal bli rik på" er bare tull, men bilder kan du tjene noen kroner på. Man skal ikke gå langt tilbake i tid for å kunne fastslå at bilder er blitt fantastisk billig. Før det ble utviklet gode digitale kamera, kostet gode bilder store summer. Alt etter hvilket bruk, selvsagt. Flere tusen kroner for ett enkelt bilde, var ikke uvanlig. Utviklingen har imidlertid gjort det vanskelig å være profesjonell fotograf. Dagens digitale speilreflekskamera gir topp kvalitet, og prisene på kamera ligger gjerne på under fem tusen kroner. Man bruker det til vanlige ferie- og familiebilder, så hvorfor ikke utnytte mulighetene til å tjene penger på dem? Vi slipper jo å kjøpe filmer og påkoste fremkalling. Å være fotograf er derfor en nesten gratis hobby du kan ha glede av og samtidig få dekke inn deler av - eller hele - investeringen. Det kreves selvsagt litt jobb - faktisk ganske mye!

 

Slik arbeider nettbaserte bildebyråer

 

Å jobbe med bilder ble en veldig enkel sak etter at bildene ble digitalisert. Du jobber med dem som filer og du sender dem som filer. Det finnes flere titall store aktører som selger bilder for direkte nedlasting på Internett, gjerne under betegnelsen "stock photo". Kundene får brukernavn og passord, og handler det de måtte ønske 24 timer i døgnet. Det er altså nesten bare en programvare som styrer prosessene mellom fotograf og kunde. Selskap som iStockphoto, Shutterstock, Scandinavian Stock Photo og mange flere, kan selge bilder for om lag 20 kroner stk (+ - ). Selskapene satser på kvantum, og kundene kjøper mange bilder for å få en lavest mulig pris. Kundene, som for et tiår tilbake gjerne måtte betale over 1000 kroner for et bilde, kan nå laste ned svært mange bilder for samme beløp. Mange gleder seg over det historiske prisfallet, mens de tradisjonelle bildebyråene og de profesjonelle fotografene har fått en hard konkurrent. De nettbaserte bildebyråene bruker som regel amatørfotografer. Slike har lite å tape og mye å vinne på å få konkurrere med etablerte fotografer og bildebyråer. Amatørfotografene har råd til å levere bilder til "gi bort pris" og dermed kan nettbaserte bildebyråer tilby lave priser til kunder. Man kan spørre seg hvor mange millioner bilder som nå ligger i slike bildebaser, og hvor mange som vil overleve priskrig og kundekrig i et marked som aldri tidligere har vært så mettet

 

Du gjør mye av jobben

 

Hvis du registrerer deg i en slik bildebase, vil du få et brukernavn og et passord. Du kommer da inn i en meny der du blant annet kan laste opp bilder. Du har kanskje et par titalls bilder som du mener kan være interessante for andre. Kameraet ditt bør kunne gi bilder i en oppløsning på rundt 6 mp, og det bør helst være av typen; speilrefleks. Når du er koblet opp mot kontoen din, kan du laste opp de bildene du måtte ønske. Til hvert bilde må du skrive nøkkelord (for at kunder skal kunne finne dine bilder ved søk) og skrive en tittel og en beskrivelse av bildet. Du vil derfor bruke noen minutter på hvert bilde du legger inn. Du må også være forberedt til å måtte skrive på engelsk. 

Når du har lastet opp bildene, må du vente på at redaksjonen skal godkjenne hvert enkelt bilde. De ser om det er skarpt nok, har høy nok oppløsning, og om motivet er interessant. Bilder av blomster, hunder og solnedgang kan du bare glemme; disse blir som regel ikke godtatt ettersom bildebyråene har flere hundre varianter av dem. Å få godkjent bilder kan ta lang tid; det kan ta uker før du får tilbakemelding på bildene. Når de første er godkjent, blir bildene dine lagt til i bildebasen og er dermed klar til nedlasting fra kunder. Din provisjon fra hvert salg kan variere ut fra hva bildet skal brukes til, mens noen gir en fast pris for hvert bilde som blir lastet ned. Fastprisen er som regel et sted mellom 2 og 9 kroner til fotograf. Du trenger altså en del downloads for at det skal bli summer av det.

 

Slik kan du tjene penger på bildene dine

 

Du vet nå at det er litt arbeid med å legge inn bildene, og du må regne med at en del av dem blir avvist. Er det da bryet verdt? Ja, hvis du innser at du ved dette konseptet må bruke mye tid, og at man faktisk må yte noe for å tjene noe! Ta med deg kameraet en tur ut i naturen eller i byen. Eller - fotografer binderser, minnebrikker og tegnestifter på ulik bakgrunn. Bare fantasien setter grenser. Vær kreativ og ta rikelig med bilder av hvert motiv. Velg deretter ut de beste bildene, og send dem inn. Ikke send dem til bare ett bildebyrå - send dem gjerne til 10!! For å lette arbeidet med å skrive informasjon om hvert bilde til hvert bildebyrå, kan du gjøre mye av dette bare en gang ved å bruke PhotoShop eller tilsvarende programmer. Du må regne med mange timers arbeid for å bygge opp store bildesamlinger på alle bildebasene du er medlem av. Husk at godkjenning av bilder kan ta tid, så mye av arbeidet gjør du for fremtiden. Når bildene først er blitt godkjente, så ligger de der og plukker inn småpenger i lang tid fremover. Husk at de ulike "stockphoto"-selskapene har ulike kundegrupper, og derfor kan dine bilder selge godt hos ett selskap og nesten ingen ting hos et annet. 

 

Webinntekt har prøvd og mener: I løpet av januar 2007 ble det lastet opp et tilfeldig utvalg bilder til Scandinavian Stock Photo (SSP). Omlag en femdel ble ikke godtatt, mest på grunn av bildekvalitet. De fleste bildene var ganske så ordinære, og det ble ikke tatt spesielle bilder med tanke på SSP. 47 bilder ble likevel godkjent og lagt ut for kunder. I løpet av februar, mars og april, ble to bilder lastet ned av kunder. Dette gav skarve 2 euro, men det var også andre medlemmer som hadde tilsvarende dårlig salg. Det bør da også tas med at SSP er et ganske nytt bildebyrå, og derfor ikke har en så stor og allsidige kundemasse som eksempelvis iStockphoto. Forumet til SSP er interessant og lærerikt. Salg og inntjening blir ivrig diskutert. Noen medlemmer har flere hundre godkjente bilder i sin portifolie, og mange av bildene ser svært så profesjonelle ut. De ivrigste hadde nådd grensen for utbetaling etter noen måneder, og tjente deretter jevnlig - om ikke mye. Andre klager på tregt salg, og at de tjener mye mer på samme bilder på andre nettsteder. 

 

Konklusjon: Sjekk opp ulike stock-photo-byråer og se på bildene som ligger der, og hva som selger. Finn ut hva de betaler deg og hvilke betingelser de stiller. Legger du arbeid i å ta gode bilder og samtidig setter av nødvendig med tid til å laste opp store mengder bilder til mange nettsteder, vil du på sikt kunne tjene noen slanter. Om du vil sitte igjen med noen anstendig timelønn er bortimot utenkelig, men når jobben er gjort, vil bildene forhåpentligvis gi deg noe igjen. Som webinntekt vanligvis konkluderer: Se på det som en hobby: Tidkrevende og - du blir ikke "rik"!

 

Neste tema: Betalte spørreundersøkelser                         Til forsiden