Lag din egen blogg

 

Blogging

 

De siste årene har det vært svært populært å lage blogger. En blogg er en slags dagbok der du kan skrive om hva du vil. Dem som leser bloggen kan kommentere det du skriver. Du kan også velge å la brukerne få skrive sine egne innlegg. Det blir litt som en mellom ting mellom nettsider og forum.

 

Gratis blogg

 

Mange selskaper tilbyr gratis blogg. Her er et eksempel på en på wordpress.com. På blogger.com har jeg laget et annet eksempel. I likhet med å lage gratis nettsider, er det ganske så enkelt å komme i gang. Du får et subdomene, og deretter forsker du deg frem i menyene til du er fornøyd med bloggen. Et annet likhetstrekk mellom gratis nettsider og gratis blogger, er at annonsemulighetene er borte eller begrenset. Det er tilbyder som skal tjene på bloggen din; du får den jo tross alt gratis.

 

Webinntekt anbefaler: Lag gjerne en eller flere blogger på gratis nettsider. Du blir da kjent med mange av funksjonene, og du vil se hva som kreves av deg hvis du tenker på å ha din egen blogg på et eget nettsted. En annen fordel ved å opprette gratis blogger, er at du kan bruke dem til å skape trafikk (linker) til dine nettsteder. I eksemplene ovenfor er det bl.a. laget link til andre nettsider/blogger jeg driver.

 

Egen blogg med Wordpress

 

Vil du ha en egen blogg på din egen server, så er det vanskelig å komme utenom Wordpress. Konseptet er gratis og et resultat av mange bidragsytere som har utviklet og skapt variasjoner innen enkle og ferdige templates (tema). Har du allerede et domene og serverplass, kan du legge bloggen i en katalog på denne. Hvis ikke, må du kjøpe et domene og serverplass. Wordpress tilbyr mange ulike utseender på bloggene, og du kan laste ned og installere ulike templates for å få bloggen din til å se ut slik som du ønsker. Alt du trenger å vite om temaet finner du på denne Wordpress.org. Mange ulike utseender kan du se og installere gjennom denne siden. Du må regne med at det tar litt tid å finne ut av installasjonen og å bli kjent med hvordan alt virker, men Wordpress er likevel et enkelt og brukervennlig system.

 

Tjen penger på blogging

 

Ja, noen tjener grovt med penger på bloggen sin, men disse bor som regel i engelskspråklige land. Enda flere tjener lite og ingenting på bloggen sin. Disse bor gjerne i små land som Norge. Det hjelper imidlertid dersom du har talent og skriveglede. Det blir som å lage nettsider: Du må kunne tilby noe fint og unikt som tiltrekker deg besøk. Du må også engasjere de besøkende slik at de ønsker å delta i - og å komme tilbake til - bloggen din. Også her handler mye om å skape trafikk gjennom registrering, linkbygging og søkemotorer. Alt som omhandler trafikk for vanlige nettsider, kan du bruke for å skape trafikk til boggen din. For at bloggen skal generere inntekt, må du ha annonser på bloggen din. Bruker du Wordpress, kan du finne temaer (templates) som er ferdig satt opp med Google Adsense eller som har sidekolonner der det er plass til script/koder fra annonsører. Når du velger å installere templates med ferdig innsatte adsense-annonser, må du selvsagt redigere adsense-koden (Adsense-ID og Adsensekanal) slik at det blir dine annonser som vises i bloggen.

 

Eksempel fra Webinntekt: Det er vanskelig å anbefale noe uten å ha prøvd, og derfor har Webinntekt opprette Kystbloggen på denner serveren. Det blir her altså brukt en rimelig serverløsning fra one.com, og det er rikelig med plass til alle de innlegg jeg måtte ønske å skrive på bloggen. Jeg har valgt å laste ned og bruke et tema (templates) som er fargenøytralt, og annonsene er forsøkt integrert uten å forstyrre innholdet på bloggen.

 

Konklusjon: Har du tro på dine ferdigheter innen blogging og å skape trafikk, så er det bare å sette i gang. Wordpress kan absolutt anbefales, og er du tålmodig og dyktig, kan du risikere å tjene penger på bloggen din.

 

 

Google

 

Lag blogg på eget domene - trinn for trinn

 Til forsiden