Få eget domene

 

Domene - din adresse

 

For å kunne ha et nettsted, må du også få en adresse der nettstedet ditt kan finnes. En slik adresse kalles for et domene, og alle som kjøper et domene må betale en årlig avgift for å beholde denne adressen. Domener fås i flere prisklasser, alt etter hva du vil ha. Norske domener ".no" kan du bare få kjøpe dersom du har et organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret (altså evt. et enkeltmannsforetak). Disse domenene er også dyrere enn de fleste andre. Det internasjonale ".com" -domenet er rimelig, og hvem som helst kan kjøpe dem. I tillegg finnes det en rekke andre domener i ulike prisklasser (.as, .info .net. .org. osv.). Husk imidlertid at de adressene som har dominert i Norge og som derfor er lettest å huske for en besøkende er: .com og .no.

 

Webinntekt anbefaler:  Sats på et .no - eller .com-domene, dersom det finnes ledige domenenavn som passer for ditt nettsted. Finner du et perfekt domene med .org eller andre, så kan dette være en bedre løsning.

 

Valg av navn

 

Å velge domenenavn er vanskelig ettersom de fleste "gode navn" er opptatt. Lek litt med ord og ordsammensetninger som kan beskrive ditt nettsted, så dukker det som regel opp noen gode ideer. Valg av domenenavn er en av de viktigste avgjørelsene du må ta, så bruk gjerne noen dager til å "smake på" og vurdere ulike alternativer før du bestemmer deg. Hovedregelen er imidlertid et kort og presist navn. Hvis du tenker på de mest populære nettsidene, har de fleste en kort web-adresse - og gjerne samme navn som bedriften/foretaket (som vg.no, finn.no, nrk.no, one.com. osv). For å sjekke hvilke domener som er ledige, kan du gå til f.eks. one.com, active24.no, fastname.no eller andre. Alle disse har en søkeboks der du kan skrive inn forslag og sjekke hvilke navn som er ledig. Selve bestillingen kan du vente med. 

 

Webinntekt anbefaler:  Velg et kort og beskrivende navn. La det "synke inn" før du bestemmer deg. Vent med bestilling til du har bestemt deg for serverleverandør.

 

Hvor skal jeg kjøpe domenet

 

Domener og årlige domeneavgifter har blitt rimeligere de siste årene, og dette skyldes delvis at de ofte selges sammen med en serverplass. Registrering av domener kan i slike tilfeller være gratis, men du må betale en årlig avgift på ca. 100 kroner - og som regel litt mer for .no-domener.

 

Webinntekt anbefaler:  Vent med å kjøpe domene til du har lest neste side om serverplass 

 

Neste tema: Server: Din bolig på nettet

 Til forsiden