Nettbutikk - Salg over Internett

 

Nettbutikk for andre - Butikkaffiliate

 

Det er fult mulig å selge ting via Internett uten å ha et lager eller å måtte holder orden på faktura og kunderegister. Du kan enkelt sette opp en butikk eller ha et produktutvalg fra en annen nettbutikk. Den største aktøren på dette området er Amazon. Her kan du opprette butikk eller plukke ut enkeltprodukter du vil reklamere for. Å vise enkeltprodukter fungerer mer som en ren annonse. Systemet er like enkelt som ved bruk av affiliateselskaper. Du velger hva du vil vise, hvordan det skal se ut, får tilgang på en kode, og limer denne inn der du vil den skal vises på ditt nettsted. Du kan også få satt inn annonser som viser produktgrupper der du viser ulike produkter fra en kategori du har valgt. Dette blir litt som innholdsrettede annonser: Du vet ikke hva som kommer til å vises, men du vet at det har relevans. Et lignende system finner du eksempelvis fra spreadshirt.com og bokkilden.no. Også her kan du velge enkelttitler, eller grupper av bøker. Dette skjer gjennom TradeDoubler, og nå er vi i grenseland mellom å være vanlig affiliate og å ha nettbutikk for andre. 

Her er et eksempel som viser produktlinker og link til butikk fra Amazon. En tilsvarende butikkløsning ser du her. I denne butikken setter man selv opp kategorier, og velger ut produktgrupper. Ved å selge for en annen nettbutikk, vil du få betalt en viss prosent av det beløpet det blir handlet for (CPS). Det du tjener per salg du generere, vil altså variere stort ut fra hva kunden kjøper.

 

Webinntekt har erfart: I oktober 2006 ble det satt opp flere produktlinker og tematiske butikker fra Amazon på nettstedet fiskeri.no (noen er vist i linkene ovenfor). Etter å ha vist frem både produktannonser og butikker i mer enn et halvt år, var salget skuffende lavt. Hundrelappen syntes faktisk å være langt unna. Det er link til butikkene på index-siden, og det har vært rikelig med visninger og klikk på produkter. Som tidligere påpekt: Det viser seg å være utfordrende å drive salg over Internett. Du må ha brukere i "kjøpemodus" og høyt samsvar mellom din målgruppe og annonsørens målgruppe. Det er imidlertid gratis å registrere seg og å vise produkter og butikker for Amazon. Erfaringene kan lett bli annerledes enn dem som er beskrevet her.

 

Din egen nettbutikk

 

Skal du opprette din egen fysiske nettbutikk, betyr det at du driver handel på lik linje med andre butikker. Du skiller deg ut ved at markedsføring og kundekontakt (salg, kundeservice, betaling og levering av produkt) blir avtalt og/eller utført via Internett. Dette betyr at du bør ha god kjennskap til butikkdrift, og helst erfaring fra bransjen. Netthandelen er økende, men det er hard konkurranse om kundene. Fremdeles er mange skeptisk til å foreta kjøp og betaling over Internett. Som butikkeier må du også tenke på å få kunder (trafikk) til butikken din. Webinntekt vil ikke gi deg noen råd om hva du bør selge, men du vil i alle fall trenge en programvare som gjør at din nettbutikk virker. Noen forslag ser du på butikkstart.no, men det finnes mange leverandører av slik programvare. Du bør også sjekke opp ulike gratisprogram fra joomla. Skal du kjøpe, kan det lønne seg å kjøpe programvare i utlandet. Før du kjøper, må du forsikre deg om at du får en "butikk" som "virker" slik du ønsker: Hvordan blir produktene vist? Hvordan blir produktinformasjonen vist? Hva med design/layout på butikken? Er det lett å finne frem i butikken? Hva med selve kjøpet? Betaling via nettet, eller fakturering? Er det lett å gjøre endringer i den? o.s.v.

 

Webinntekt har erfart: Erfaringer kommer fra også å drifte nettbutikken scanfishphoto.com som selger maritime foto. Å gå over til nettbutikk, var en god løsing for alle parter, og ble en løsning for fremtiden. Fra å sende ut bilder på foto-CD'er og via e-post, ble kundene tilbudt direkte nedlasting via Internett. Programvaren ble kjøpt i Canada på grunn av at den både tilfredsstilte kravene og at den var flere tusen kroner rimeligere enn tilsvarende program i Norge. Dette ble en smertefri overgang som alle parter ble fornøyd med. Det må her understrekes at størstedelen av kundegruppen eksisterte allerede før nettbutikken ble opprettet. Samtidig har man her ikke noe varelager å ta hensyn til.

 

Google

 

Neste tema: Lag din egen blogg

 Til forsiden