Hvor viktig er en side - PageRank

 

Hvor "viktig" er mitt nettsted

 

Skal ditt nettsted bli funnet og sett er det avgjørende at ditt nettsted er så viktig som mulig for brukerene. Som tidligere nevnt, handler det om å være unik, spesiell og å skille seg ut fra alle andre. Dette fungerer litt som en snøball: Blir du først sett, og folk liker det de ser, vil de rekruttere nye besøkende til deg. Rekruttering handler ikke bare om at ditt nettsted blir omtalt muntlig eller at det blir tipset om i e-poster. Enda viktigere er at noen liker din side så godt at de lager en link til deg. Kanskje dette skjer i et forum der et medlem tipser andre om ditt nettsted? Kanskje en annen webmaster mener at du fortjener en link på hans nettsted? Linker på andres nettsider er gull verdt. De er som en kronisk annonse som minner om at ditt nettsted finnes. Noen av de som likte nettstedet ditt har kanskje glemt adresse, men linker hjelper dem å huske. Mer om linker, linkbytte og bannerbytte kommer vi tilbake til..

 

PageRank: Uviktig - men mange bryr seg

 

Google PageRank 
Checker - Page Rank Calculator

PageRank er et system - som ut fra en avansert algoritme - avgjør hvor "viktig" en nettside er. Systemet er utviklet av de samme personene som senere utviklet søkesystemet til Google. PageRank vurderer ulike faktorer ved en nettside med hovedvekt på dens interaksjon med det øvrige som finnes på Internett. Linker står altså sentralt i PageRank. Hvor viktig din side er, avgjøres blant annet av hvor mange andre "viktige" sider som linker til deg. Altså - din side blir viktig fordi andre viktige sider mener at din side er viktig. PageRank analyserer altså nettverket av linker mellom ulike sider. For å indikere din betydning på Internett, får du en karakter på en skala fra 0 til 10. Din PageRank har lite eller ingenting å si for din trafikk eller hvor høyt opp du kommer i søk på nøkkelord som er viktig for deg. De fleste mener at PageRank er ren underholdning, men fra utviklernes side var det ment at PageRank skulle ha som oppgave å fortelle en annonsør om hvor viktig en side er. For annonsøren er dette vesentlig ettersom denne vil plassere sine annonser på en god side som har høy anerkjennelse fra mange andre nettsider. Husk at det kan ta tid å oppnå god PageRank, og ikke la deg fortvile over lav score - PageRank er bare en mattematisk algoritme som gjør det den er programmert til å gjøre.

 

Jeg vil vite min PageRank!

 

Du kan enkelt se alle websiders PageRank ved å installere Google toolbar - og det er helt gratis. Ved installasjon må du da velge "enable pagerank". For hver nettside du besøker, vil PageRank vises på en grønn indikatorlinje på verktøylinja. Du kan også sjekke andres rangering manuelt ved å besøke nettsteder som lar deg skrive inn ønsket webadresse. Som vist på denne siden, under overskriften "PageRank: uviktig - men mange bryr seg", kan du få satt inn en PageRank-måler på ditt nettsted. Hvis du klikker på måleren kommer du til et nettsted som tilbyr slike tjenester - selvsagt gratis.

 

Google

Neste tema: Trafikk fra søkemotorer

 Til forsiden