Publisering av nettstedet

 

Programvare

 

For å få ditt budskap ut på Internett, må du sette informasjon, bilder og annet inn i et program som lar seg lese på Internett. Noen velger å kode (bygge opp) sidene side selv, men dette krever god kunnskap. Fordelen med å lære seg, eller å beherske slike ferdigheter, er jo at du kan få dine nettsider til å se ut og virke akkurat slik du ønsker. På Webinntekt får du ingen opplæring på dette området, men det vil her bli gitt noen tips om alternativer for den som ikke behersker koding og programmering. For noen, som trenger helt bestemte løsninger for sin virksomhet, vil det være nødvendig å kjøpe et program (les mer om dette under "Nettbutikk").

 

Webinntekt mener: De som behersker html-koding og/eller kan lage og redigere egne løsninger (med bruk av eksempelvis CSS, java og php), har en stor fordel når det gjelder design og brukervennlighet på sine nettsider. Når du lager et nettsted må du imidlertid vurdere hvor mye tid og evt. utgifter man skal bruke på denne delen.

 

Ferdige kodede sider - templates

 

Du kan nå få tak i mange program som gir deg forslag til design av ditt nettsted. Sidene er ferdig kodet, de virker, og det er i grunn bare å velge mellom ulike ferdige design. Det er litt som å jobbe med skriveprogram; du velger et felt eller område på siden du vil jobbe med, og der skriver du inn teksten eller setter inn bilde. Du kan også opprette linker (hyperkoplinger), lage skillestreker, endre på farger og skrifter. De som tilbyr slike ferdige templates kan som regel også tilby deg å lage en side fra grunn av. Det vil si at du starter med ei blank side og selv setter inn felter for inndeling. Program med ferdige templates vil i noen tilfeller følge med når du kjøper domene og serverplass. Da trenger du heller ikke tenke på eget program for å overføre filene til serveren din. 

 

Gratis program

 

Du kan faktisk laste ned og installere gratis programvare for hjemmesider/blog. Et av de mest populære programmene for nettsider (blog) er WordPress. Dette er også enkelt å administrere. I tillegg finnes et alternativ i nettsideprogrammet Joomla, som også er gratis. Til slike gratisprogram finnes det også mange alternative templates og tilleggsfunksjoner som kan berike dine nettsider.

 

Webinntekt mener: For nybegynnere kan det være greit å starte med et ferdig oppsatt design fra serverleverandør eller via et gratis program. De fleste templates er stilrene og ser proffe ut. Du kan altså lære litt om design ved å prøve dem. PS: Før du bruker gratisprogram, eller velger å kjøpe et slikt program, bør du forsikre deg om at du kan sett inn script/html-koder på sidene. Dette er avgjørende for om du skal klare å sette inn annonser og andre funksjoner på nettsidene.

 

FrontPage

 

Webinntekt er en fan av FrontPage som er en generator fra Microsoft. Mange har FrontPage på sin PC, og det er latterlig enkelt å bruke. Webdesignere vrir seg når de hører ordet, men FrontPage virker. Som ved bruk av Word, Publisher eller tilsvarende program, lar FrontPage deg begynne med en blank side. Du setter inn tabeller og oppgir hvor store de enkelte feltene skal være. Det er enkelt å sette inn bilder og det er lett å gjøre endringer. Det som er veldig viktig for den som vil tjene penger på nettstedet, er at det også er enkelt å sette inn koder og script for annonser.

 

Når du bruker FrontPage, jobber du offline. Når du vil publisere det du har laget, trenger du et program til å føre filene over til serveren din. Du trenger da en eller annen form for FTP-program. Slike program finner du til gratis nedlasting på nettet. I nyere versjoner av FrontPage er FTP integrert.

 

Webinntekt har erfart og anbefaler: Hvis du vil gjøre det enkelt? Webinntekt er laget i FrontPage. Ved oppdatering, blir de nye eller endrede filene lagt over til server ved hjelp av FTP. Programmet har sine begrensninger, men for å lage og publisere enkle, innholdsbaserte nettsider, virker det. Ellers er WordPress en vinner blant bloggere.

 

Google

 

Neste tema: Tjen penger på annonser

 Til forsiden