Server - din bolig på nettet

 

Server / Hosting

 

Et domene angir adressen din, men det må også være noe på den adressen. Du trenger altså et sted der du kan legge ut ditt nettsted. En slik plass på en server omtales ofte som et webhotell. Plassen fungerer omtrent som en døgnåpen harddisk der alle med tilgang til Internett kan få se det du legger ut. Å leie serverplass (hosting) er rimelig, og sammen med utgiftene for domene, er dette strengt tatt de eneste utgiftene du må ta på deg for å komme på nett.

 

Hva skal jeg velge? Stor eller liten?

 

Trenger du et skur, ei hytte, et hus eller et hotell? Hva skal du publisere, og hvor stor plass tar det? Denne siden du nå leser tar ca. 10 kb. 100 slike sider opptar altså 1 mb. Hvis du da leier serverplass på 1 Gb, vil du altså ha plass til 100 000 slike nettsider. Et mellomstort bilde i lav oppløsning, opptar i underkant av 100 kb. Du får altså plass til 10 000 slike bilder på 1 Gb. Et kort filmklipp opptar ca. 1-2 mb, og nå ble det mye tall. Poenget er at de aller fleste vil ha rikelig med plass hvis man velger en liten løsning: 1 Gb.

 

Webinntekt anbefaler: De aller fleste vil klare seg med 2-3 Gb serverplass. Det finnes mange selskap som tilbyr webhotell i denne størrelsesorden. Den mest kjente og anerkjente er one.com, som tilbyr webhotell til 10 kr. per måned. Web10 går ned til 9 kr/md. Du får også med ulike tilleggsgoder når du kjøper en pakkeløsning fra slike selskap. Noe forskjell mellom aktørene er det selvsagt, og du må selv vurdere hvilken serverløsning som tilfredsstiller dine behov. Webinntekt hostes av one.com, og det ble da bestilt domene samtidig. Noe av det som var avgjørende for Webinntekt, var at det fulgte med 400,- i Adwords-annonser (som vil bli prøvd og senere beskrevet under "Trafikk"). Pris for domene (registrering og årsavgift), serverplass i ett år, og andre tilleggsgoder (Adwords, hjemmesideprogram m.m.) kom på 320,- + mva. Billig!

 

Må ha stor serverplass?

 

Noen er nødt til å velge en løsing som er både større og tilbyr andre muligheter enn dem som ble beskrevet i avsnittet ovenfor. Trenger du å legge ut store mengder med høyoppløselige bilder, filmklipp eller krever at serveren støtter bestemte programmer, må du lete etter alternativer som tilfredsstiller dine krav og ønsker.

 

Webinntekt mener og anbefaler: Ved også å drifte nettstedet scanfishphoto.com, vil webinntekt anbefale servage.net som serverleverandør. Også her tjener du på å bestille domene samtidig. 510 GB for 6,35 euro i måneden er en super pris. Kundeservicen er god og du kan kjøre de fleste script og programmer. Erfaringene med dette selskapet er gode og du kan ha flere domener knyttet opp til samme server. Har man flere nettsteder kan man derfor spare mye ved å bruke servage.

 

E-post

 

Uansett om du bestiller stor eller liten serverplass, vil du få mulighet til å opprette nesten ubegrenset med e-postadresser tilknyttet domenet ditt. Dermed tror mange at det er lurt å ha 10-20 adresser som omhandler ulike deler av virksomheten din.

 

Webinntekt anbefaler: Opprett færrest mulig e-postadresser. Er du den eneste som er kontaktperson, holder det med èn adresse. Vanlige valg er: post@dittnettsted eller kontakt@dittnettsted. Mange adresser gjør det tungvindt å sjekke og å administrere.

 

 

Google

 

Neste tema: Lag nettsted og få det på nett

 Til forsiden