Webstatistikk - en god venn

*

Hva skal man med statistikk? Statistikken over ditt webområde er mer enn bare ren underholdning. Den gir deg viktig informasjon om hvordan ditt nettsted blir brukt og hvordan det virker ovenfor de besøkende. Hvis du er opptatt av å gjøre nettstedet ditt bedre, kan statistikken fortelle deg mye om hva du gjør riktig og hva du ikke trenger å bruke så mye tid på. Dette gjelder ikke bare statistikken over ditt webområde, men også statistikken du får tilgang til gjennom affiliateprogram. Også den gir deg informasjon om hva du gjør rett, men da i forhold til hvordan du viser annonser og hvilke annonser du viser. Mer om det sistenevnte i en annen artikkel.

 

Statistikk følger med

 

Når du anskaffer deg domene og serverplass, får du samtidig med en del tilleggstjenester. Statistikk er viktig for alle webmastere, og derfor får du alltid med et eller annet program som kan vise deg hva som skjer på nettstedet. Det er imidlertid forskjell på disse programmene. Noen er veldig enkle, mens andre gir deg detaljert informasjon om både nettstedet og brukerne. Når du har et nettsted, vil du snart oppdage at statistikken blir en hyppig besøkt tjeneste. Den viser blant annet hvor mange som besøker nettstedet ditt, når de er på besøk, og hvilke deler av nettstedet som er mest besøkt. Dette forteller deg noe om hvilket innhold din brukergruppe setter mest pris på. Det daglige besøkstallet vil på sikt forteller deg om ditt nettsted er "liv laga" og om du har gjort en god jobb med markedsføringen.

 

Statistikken er menneskelig

 

Over tid vil du oppleve at statistikken vil vise faste mønstre når det gjelder besøk og sidevisninger. De fleste har minimalt med besøk mellom kl. 03.00 og 07.00. Aktiviteten vil øke frem mot kl.12.00 (lunchtid). Når klokken er "middag" vil det igjen være rolig før det øker utover kvelden. På samme måte som statistikken "beviser" at vi sover, jobber og spiser, kan den også fortelle oss noe om forskjellen på hverdag og helg. Lørdag betyr som regel lavt besøkstall. Det samme gjelder søndager, men da har folk bedre tid, og derfor blir det gjerne en del sidevisninger. Finværsdager og ferier er irriterende fenomen for dem som jobber med nettsider. I juni og juli stuper de fleste statistikker - med mindre du selger is, solkremer eller vannski. Høst og vinter med kulig, kulde, snø og regn er imidlertid velsignelser for aktivitetsnivået på Internett. Du vil også oppdage at salgstall og annonseinntekter vil følge i de samme kurver som statistikken til nettstedet. Det vil imidlertid alltid være en del nettsteder som har målgrupper med andre brukervaner enn dem som er beskrevet her.

 

Se hva som skjer

 

Hvor kommer de besøkende fra? Det er viktig å ha en statistikk som også viser "referrers" (henvisere). Har du vært dyktig til å bygge opp linker på andre nettsider, og registrere deg i forum og katalogsider, vil du oppdage at disse vil sende besøkende til deg. Du vil også se at det er stor forskjell på trafikk du får fra de ulike linkene. Henvisninger kan også komme fra søkemotorer, og ofte får du vite hvilke nøkkelord som ble brukt da din side ble besøkt. Det er nesten ikke grenser for hva du kan tolke ut fra statistikken, og dersom du eksperimenterer med nettstedet ditt (legger ut nye tjenester, nytt innhold, endrer layout, flytter på pekere o.l.) vil du gjennom statistikken se hvilke utslag det gir. En detaljert statistikk er viktig for deg og nettstedet, og det finnes et godt og gratis alternativ fra Google; Analytics.

 

 

Google

Neste tema: Tjen penger på egne bilder

Til forsiden