PageRank - Hvor viktig er en side?

Skal ditt nettsted bli funnet og sett, er det avgjørende at du har noe bestemt å tilby brukerne. Som tidligere nevnt, handler det om å være unik, spesiell og å skille seg ut fra alle andre. "Contents is king!", er et vanlig uttrykk for dem som lager nettsider. Det betyr enkelt at det er innholdet som avgjør. Uten godt innhold vil du aldri klare å ta opp konkurransen med de andre nettsidene, uansett hvor pen og stilig nettside du har. Folk surfer ikke på nettet for å se stilige menyer, pene fargekombinasjoner eller fancy link-knapper. Kan du overbevise noen om at du har noe ekstra å by på, vil effekten være litt som en rullende snøball: Blir du først sett, og folk liker det de ser, vil de rekruttere nye besøkende til deg. Det hjelper lite at du har et nettsted der ute hvis det ikke blir sett. Derfor er det som omhandler "trafikk" ofte det mest kritiske stadiet når du jobber med ditt første nettsted. Mer om dette senere, men kan man egentlig måle hvor viktig et nettsted er?

 

PageRank: Uviktig - men mange bryr seg

Google PageRank 
Checker - Page Rank Calculator

 

PageRank er et system - som ut fra en avansert algoritme - avgjør hvor "viktig" en nettside er. Systemet er utviklet av de samme personene som senere utviklet søkesystemet til Google. PageRank vurderer ulike faktorer ved en nettside med hovedvekt på dens interaksjon med det øvrige som finnes på Internett. Linker står altså sentralt i PageRank. Hvor viktig din side er, avgjøres blant annet av hvor mange andre "viktige" sider som linker til deg. Altså - din side blir viktig fordi andre viktige sider mener at din side er viktig. PageRank analyserer nettverket av linker mellom ulike sider. For å indikere din betydning på Internett, får du en karakter på en skala fra 0 til 10. Din PageRank har lite eller ingenting å si for din trafikk eller hvor høyt opp du kommer i søk på nøkkelord som er viktig for deg. De fleste mener at PageRank er ren underholdning, men fra utviklernes side var det ment at PageRank skulle ha som oppgave å fortelle en annonsør om hvor viktig en side er. For annonsøren er dette vesentlig ettersom denne vil plassere sine annonser på en god side som har høy anerkjennelse fra mange andre nettsider. Husk at det kan ta tid å oppnå god PageRank, og ikke la deg fortvile over lav score - PageRank er bare en mattematisk algoritme som gjør det den er programmert til å gjøre.

 

Jeg vil vite min PageRank!

 

Du kan enkelt se alle websiders PageRank ved å installere Google toolbar - og det er helt gratis. Ved installasjon må du da velge "enable pagerank". Når du besøker en nettside, vil dens PageRank vise på en grønn indikatorlinje på verktøylinja. Du kan også sjekke andres rangering manuelt ved å besøke nettsteder som lar deg skrive inn ønsket webadresse. Som vist på denne siden, under overskriften "PageRank: uviktig - men mange bryr seg", kan du få satt inn en PageRank-måler på ditt nettsted. Hvis du klikker på måleren kommer du til et nettsted som tilbyr slike tjenester - selvsagt gratis.

 

Neste tema: Trafikk fra søkemotorer

 Til forsiden