Gratis nettside - noe å lære?

 

Kan jeg for kr. 0,- få et nettsted?

 

Ja, et er fult mulig, og det er mange som tilbyr gratis nettsteder og gratis blogging. De mest kjente er kanskje piczo.com og bravnet.com. Her kan du ganske så enkelt lage et nettsted. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg ved å oppgi e-postadresse. Du får da tilsendt et passord som gjør at du kan logge deg på og starte jobben med nettstedet. Brukernavn kan du som regel velge selv, og du får også valgfrihet når det gjelder adresse (domene). Husk da at det er et sub-domene du får, noe som setter klare begrensninger for hva du kan oppnå når deg gjelder trafikk til nettstedet. En nordisk (og mindre annonsespekket) versjon kan du prøve ut her - via webinntekt.com. Her kan du enkelt klikke deg gjennom ulike design for enkelt å skape ditt eget nettsted. Prøveperioden er gratis og uforpliktende, og her kan du umiddelbart få testet om jobbing med nettsider er noe for deg.

Hos slike tilbydere finnes det ferdige maler som er enkle å fylle ut med tekst og bilder. Bildene har du på din egen harddisk, og laster dem opp derfra til serveren. Når du først har brukt litt tid på å finne ut av kontrollpanelet og publiseringsverktøyene hos slike leverandører, er det enkelt å jobbe videre med sidene.

 

Derfor tilbys gratis nettsted

Det kan virke underlig at du får gratis serverplass, enkle og gode verktøy og god veiledning for å komme på nettet. Husk da at i denne bransjen gjør ikke noen noe uten å tjene penger på det. Leverandørene av gratis nettsider har funnet ut at inntektene de har av å vise reklame på dine sider, er langt høyere enn utgifter ved å drive og vedlikeholde serverplassen du opptar. Det blir et forhold mellom to parter der begge får oppnå det man ønsker. Du får serverplass og gode og enkle verktøy til å lage et innholdsrikt nettsted, mens serverleverandøren får vist annonsene sine.

 

Noen er tilfreds med en slik gratisside- løsning. Spesielt er dette en vanlig og populær måte for ungdommer å få presentere noe på nettet, mens andre kan ta kunnskapen fra slike konsept med seg inn i videre arbeid.

 

Begrensninger og anbefalinger

 

Som nevnt, får du et sub-domene når du publiserer slike gratissider. Et eksempel som Webinntekt har laget gav følgende adresse: "www.fishery.bravehost.com". Denne adressen er altså en del av Bravenet (bravehost) sin adresse, og kvalifiserer derfor ikke til å være et ekte domene. De store søkemotorene finner ikke alltid (og vil ikke alltid ha) innholdet på slike adresser, og derfor blir det gjerne vanskelig å skape trafikk til slike steder. Du har i tillegg nesten ingen reell mulighet til å tjene penger på å ha et slikt nettsted. Alle (eller det meste av) annonsene styres av den som tilbyr gratissidene.

 

Er det så ingen fordeler med disse sidene? Jo, de er veldig populære og det er faktisk spennende å jobbe med slike sider dersom du kan leve med begrensningene og ulempene. Fordelen er at man enkelt kan lage en presentasjonsside og så mange undersider man ønsker. Man lærer altså en måte å publisere på der man bruker ferdige maler (templates). Du kan også få tilgang på mange tilleggsfunksjoner (gjestebok, blogg, forum, sette inn koder til bl.a.treffteller og mye mer). Du får altså lært en del om hvilke muligheter man har når man jobber på nettet, og hvordan et nettsted er bygd opp. Trafikk til sidene må du i stor grad skaffe selv, dersom du ønsker at noen skal se det du lager.

 

Webinntekt anbefaler: Det er ingen økonomi i å ha slike nettsider, men skapergleden skal ikke undervurderes. Dersom du har liten eller ingen kunnskap om web-publisering, kan du faktisk lære en del av å lage ditt første nettsted helt gratis. Bruk og lær av det som tilbys gratis, og vurder nytteverdi og glede ved å bruke tid på dem. Husk at de eneste som har reell mulighet til å tjene noe på disse sidene, er de som gir dem bort gratis. Sider som indexeres av søkemotorene kan imidlertid gi litt verdi dersom du bruker dem til å linke til andre nettsider der du har egne annonser.

 

Google

 

Neste tema: Eget domene

 Til forsiden